Om Eva Spångberg

Eva Margareta Spångberg föddes den 2 april 1923 i Skäfthammars socken, som nu för tiden ligger i Östhammars kommun. Hon tog sin studentexamen i Gävle 1944 och sedermera blev fil kand i Uppsala 1949, och arbetade som ämneslärare vid samrealskolan i Vetlanda mellan 1961 och 1962 och därefter vid kommunala flickskolan i Växjö mellan 1962 och 1969.
Det var efter att hon drabbats av polio 1945 som Eva Spångberg började skulptera, och 1950 åkte hon till Oberammergau och lärde sig träsnideri. Hon var både träsnidare, evangelist och författare, men föredrog att kalla sig förkunnare i trä, och hon skulpterade framför allt figurer och miljöer ur Bibeln. Hennes första uppdrag blev att göra ett krucifix till Guldhedskyrkan i Göteborg, och hon blev med tiden en mycket anlitad utsmyckare av monumentalarbeten i kyrkor och som konstruktör av julkrubbor. Hennes arbeten återfinns bland annat i Storkyrkan i Stockholm, Växjö domkyrka, Gamla Hjelmseryds kyrka, Överlida kyrka, Uppsala domkyrka, Adolfsbergs kyrka i Örebro, och Två Systrars kapell i Kalmar. Totalt finns hennes arbeten representerade i cirka 500 kyrkor, ofta i form av julkrubbor.

Björkelund

Eva köpte gården Björkelund i Gamla Hjelmseryd för att kunna flytta dit och ta hand om sin mor. Det var också här som hon inredde sin ateljé och bland annat byggde upp en modell av Jerusalems tempel, och snidade figurer till bibliska händelser som inträffat på tempelområdet. Under många år berättade hon för ett stort antal besökare som kom till gården om judarnas historia, högtider och tempeltjänst. Här tog hon även hand om övergivna djur.

Socialt engagemang

Eva Spångberg var i alla år mycket socialt verksam, och redan som student i Uppsala var hon initiativtagare till den så kallade Dragarbrunnsmissionen, vilken ägnade sig åt hjälp åt socialt utsatta människor.
Detta arbete med att rehabilitera socialt utslagna människor fortsatte även efter att hon flyttat till Björkelund, och hon gick ut på torget i Växjö och pratade med missbrukare, och övertalade dem att komma och bo på hennes gård och ta hand om hennes djur.

Hedersbetygelser

1993 – Sveriges Kyrkliga studieförbunds kulturpris 1993.
1993 – Svenska kyrkans församlings- och pastoratsförbunds kulturpris.
2000 – Framröstad som den mest betydelsefulla kvinnan för Svenska kyrkan under 1900-talet i en omröstning i Kyrkans Tidning.
2009 – Fick H.M. Konungens medalj av 8:e storlek i högblått band.
2011 – Tilldelades stipendium som årets hedersevangelist av Evangelistfonden.
 
Eva Spångberg avled den 8 november 2011 i sitt hem i Björkelund. Redan flera år tidigare hade hon byggt sin egen kista för begravningen. Kistans lock var dekorerad med Filipperbrevet 1:21, ”Kristus är för mig livet och döden en vinning.” och på kortsidan sin personliga hälsning ”Jag har levat ett lyckligt liv. Det tackar jag Främst Gud för. Mina älskade föräldrar Ruth och Bernhard, syskon, vänner, och alla djur.”

Evas verk räddas för framtiden

När Eva Spångberg gick bort den 8 november 2011, försvann en vida känd kulturpersonlighet och småländsk glädjekälla i den kristna kultursfären. Efter hennes genombrott som TV-kändis i början av 1990-talet ökade antalet besökare snabbt från 6 000 till 40 000 per år till hennes trädgård och utställningar i Björkelund i Gamla Hjälmseryd norr om Lammhult.
Nu planerar Ellinor Karlsson, som såg Eva Spångberg som sin andliga moder, och hennes dotter, Greta, att gå vidare med visningar av Eva Spångbergs träskulpturer och målningar för en bredare publik.
Konstnärinnan Eva Spångberg har gjort sig känd som en förkunnare av det kristna kärleksbudskapet och gjorde under hela sin livstid mycket för att nå alla människor med dagens bibelord och ett sunt hälsotänkande.
I portgången till trädgården känns genast värmen från Eva Spångbergs oas, som breder ut sig i ett naturskönt område i Gamla Hjälmseryd.
– ”Välkommen till mitt hjärtas hus” är ett citat som verkligen låg Eva Spångberg varmt om hjärtat, minns Ellinor som har guidat i Eva Spångbergs Björkelund i minst 20 år
Eva Spångberg verkade under större delen av sitt 88-åriga liv som konstnär och gjorde sig känd för sina unika Kristusfigurer.
– En av sina första skulpturer skar hon ut i trä med en vanlig täljkniv, berättar Greta.
Detta är bara en i raden av träskulpturer som ingår i Eva Spångbergs samlingar…

Om Björkelund

Gården Björkelund ligger i Gamla Hjelmseryd i Sävsjö kommun på det småländska höglandet mitt ute i de småländska skogarna, men ett stenkast ifrån riksväg 30.
Gården köptes av Eva Spångberg, och det har här hon hade sin ateljé och utövade träsnidande och förkunnande i trä. På gården byggde hon byggde hon upp en modell av Jerusalems tempel, och snidade figurer till bibliska händelser som inträffat på tempelområdet. Under många år berättade hon för ett stort antal besökare som kom till gården om judarnas historia, högtider och tempeltjänst. Björkelund blev snabbt den största turistattraktionen i området. Vissa år hade hon mellan 25000 och 30000 besökare hos sig.
Även djuren har stor betydelse på gården. Redan från början tog Eva hand om övergivna djur, framför allt åsnor som Eva hade en speciell kärlek till.
Naturen runt Björkelund har inte bara varit en inspiration för träsnideriet utan även tillhandahållit material för arbetet. Det är dock inte träet som har legat till grund för de snidade figurerna, snarast tvärtom. Enligt Eva kunde hon se sina figurer materialet redan innan hon hade börjat, och hennes uppgift var bara att ta bort det som inte skulle vara kvar. Till och med när Björkelunds huvudbyggnad ett år brann ner, tog hon till vara på det förkolnat trä som fanns kvar av byggnaden för att använda i sitt arbete. Även då kunde hon se sina figurer i träet.

Rulla till toppen