Om Björkelund

Gården Björkelund ligger i Gamla Hjelmseryd i Sävsjö kommun på det småländska höglandet mitt ute i de småländska skogarna, men ett stenkast ifrån riksväg 30.

Gården köptes av Eva Spångberg, och det har här hon hade sin ateljé och utövade träsnidande och förkunnande i trä. På gården byggde hon byggde hon upp en modell av Jerusalems tempel, och snidade figurer till bibliska händelser som inträffat på tempelområdet. Under många år berättade hon för ett stort antal besökare som kom till gården om judarnas historia, högtider och tempeltjänst. Björkelund blev snabbt den största turistattraktionen i området. Vissa år hade hon mellan 25000 och 30000 besökare hos sig.

Även djuren har stor betydelse på gården. Redan från början tog Eva hand om övergivna djur, framför allt åsnor som Eva hade en speciell kärlek till.

Naturen runt Björkelund har inte bara varit en inspiration för träsnideritet utan även tillhandahållit material för arbetet. Det är dock inte träet som har legat till grund för de snidade figurerna, snarast tvärtom. Enligt Eva kunde hon se sina figurer materialet redan innan hon hade börjat, och hennes uppgift var bara att ta bort det som inte skulle vara kvar. Till och med när Björkelunds huvudbyggnad ett år brann ner, tog hon till vara på det förkolnat trä som fanns kvar av byggnaden för att använda i sitt arbete. Även då kunde hon se sina figurer i träet.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.